وکیل خوب چه کسی است؟ در انتخاب وکیل خوب باید دقت ویژه ای به خرج دهید، اکثر افراد به دنبال وکیلی حرفه ای و مجربی هستند تا پرونده هایشان را به آنها بسپارند. در این مطلب سعی داریم شما را با ویژگی های یک وکیل خوب آشنا کنیم.
با توجه به پیچیدگی های مسائل پیش رو در جامعه کنونی، استفاده از خدمات تخصصی در هر موضوع امری بدیهی است. دنیای حقوق هم از این قاعده مستثنا نیست. حال باید دید آیا بستر قانونی جامعه ما چنین شرایطی را فراهم آورده است تا مردم بتوانند از خدمات وکلا به صورت تخصصی بهره مند شوند یا خیر.
برای پاسخ به این سوال بهتر است بدانیم که بر اساس قوانین جاری کشور، وکلا به صورت تخصصی دسته بندی نمی شوند و متاسفانه در سیستم حقوقی ایران پروانه وکالت تخصصی نیز صادر نمی گردد. به طور مثال در ایران وکیل ملکی، وکیل خانواده، وکیل وصول مطالبات، وکیل کیفری، وکیل شرکتها، وکیل حقوق مالکیت فکری و سایر موارد تخصصی نداریم. همچنین به جهت پیشرفت تکنولوژی نیز به شدت بر پیچیدگی دعاوی افزوده گردیده است و در بسیاری موارد موضوعات بسیار تخصصی می باشند و اگر وکلا در آن امور دارای تخصص و تجربه کافی نباشند نمی توانند به خوبی از حقوق موکل خود دفاع نمایند. مواردی مثل جرائم رایانه ای، حقوق فضای مجازی، حقوق اینترنت اشیاء، کپی رایت و ثبت اختراع ، مسائل حقوقی استارتاپ ها نیز از این قبیل موضوعات هستند که بر لزوم تخصصی بودن وکلا صحه می گذارد.
روش اول، مراجعه به دوستان و آشنایان برای یافتن وکیل خوب:
افراد غالبا در هنگام مواجه با یک مشکل حقوقی مثل پرونده های خانواده، وصول چک، دعاوی کیفری، دعاوی ملکی، وصول طلب، دعاوی شرکت های تجاری و سایر دعاوی و یا در صورت نیاز به استفاده از یک نوع خدمت حقوقی مثل تنظیم قرارداد، در جهت جستجوی یک وکیل متخصص، وکیل با تجربه، وکیل متعهد، وکیل معتمد، وکیل مسئولیت پذیر، وکیل اخلاقمدار، وکیل پیگیر که از ویژگی های شاخص یک وکیل خوب می باشد به دوستان و آشنایان خود که قبلا دچار مشکل شده یا از وکیل استفاده کرده اند مراجعه می کنند و از آنها می خواهند که به ایشان وکیل خوب معرفی کنند.
مزیت این شیوه آن است که وکیل معرفی شده قبلا توسط یک فرد معتمد در بوته آزمایش قرار گرفته است و توانایی های علمی و عملی و همچنین اخلاق و نحوه پیگیری وکیل مشخص گردیده است.
ولی عیب اساسی و مهم آن این است که شاید وکیل مذکور صرفا در حوزه مشکل حقوقی شخص معرفی کننده تخصص و تجربه کافی داشته است و نتواند به خوبی عهده دار پرونده جدیدی باشد که از جهت نیاز به تخصص و تجربه، دارای تفاوت های عمده ای باشد و ممکن است پس از انتخاب آن وکیل، نتیجه مطلوب حاصل نگردد.
مطمئنا پرسش از افراد نا آشنا با علم حقوق نمی تواند کمک بزرگی به فرد کند. همانطور که هر پزشک متخصص، در یک موضوع خاص تخصص ویژه دارد و افراد عادی نمی توانند در مورد آن تخصص به خوبی اظهارنظر نمایند، درباره وکیل هم همین ویژگی مصداق دارد.
همچنین آن شخصی که به مشورت با او پرداخته اید نهایتا با چند وکیل محدود برخورد و مشورت نموده است و شناختی ازعموم وکلا و جامعه بزرگ وکالت ندارد و در نتیجه نمی تواند شما را در یک مقایسه خوب یاری رساند.
روش دوم، مراجعه به دفاتر وکلا و موسسات حقوقی برای پیدا کردن وکیل خوب:
در این روش شخص با مراجعات حضوری به دفاتر وکلا و موسسات حقوقی و پرداخت حق مشاوره های متعدد و صرف وقت زمان و هزینه زیاد به جستجوی وکیل خوبی می گردد که در زمینه مشکلش متخصص باشد.
در این شیوه همواره این امکان وجود دارد که شخص پس از یافتن وکیل مد نظر با چالش دیگری مواجه شود و آن مشکل عدم سازگاری بودجه فرد با حق الزحمه درخواستی وکیل است.
ضمنا باید به این نکته توجه داشت که اشخاصی که از این روش استفاده می کنند می بایست خود از بینش و تجربه حقوقی هرچند اندک برخوردار باشند تا بتوانند به نتیجه دلخواه برسند. در غیر اینصورت گاها به جهت عدم قدرت مقایسه درست دچار اشتباه جبران ناپذیری می شوند.
با توجه به مراتب پیش گفته می توان اینگونه نتیجه گرفت که انتخاب یک وکیل خوب، خود تخصص می خواهد. پس بهتر است با توجه به تعداد زیاد وکلا در جامعه وکالت و عدم تقسیم بندی تخصصی آنها و نبود مرجعی جهت بررسی سوابق و میزان رضایتمندی افراد، از مشاوره تخصصی افراد آگاه در این حوزه استفاده کنیم.
همچنین به جهت عدم مراجعه حضوری به دفاتر وکلا و موسسات حقوقی و به واسطه ارتباط آنلاین با وکلا ، در وقت و هزینه شما صرفه جوئی می گردد. بدیهی است به علت وجود فضای رقابتی در روش های نوین، همیشه هزینه ها به صرفه و منطقی خواهد بود.
وکالت اصطلاحاً به معنی ابتدا اعتماد و سپس واگذار کردن است و وکیل کسی است که از طرف شخص دیگر (موکل) و به موجب عقد وکالت برای انجام امور حقوقی مأمور می شود.
۱- یک وکیل دادگستری خبره باید توانایی علمی، تجربه، حسن شهرت، سابقه مفید و در نهایت حق الوکاله منصفانه داشته باشد.
۲- سوابق وکیلی که قصد انتخاب آن را دارید از طریق کانون وکلای دادگستری قابل استعلام است، صرفاً به تبلیغات اینترنتی، تلویزیونی و سایر رسانه های جمعی اکتفا نکنید.
۳- یک وکیل خوب باید حداقل مدرک کارشناسی رشته حقوقی را داشته باشد و نیز مراحل بسیار دشوار کانون وکلا را طی کرده باشد تا موفق به دریافت پروانه وکالت گردد.
۴- ملاک شما برای انتخاب بهترین وکیل صرفاً جنسیت و سن او نباشد. در برخی از مواقع دیده شده است که یک وکیل جوان و تحصیل کرده خیلی بهتر از وکیلی با سن بالاتر و به ظاهر مجرب عمل می کند. این مورد درباره جنسیت وکیل ( زن یا مرد بودن ) نیز صدق می کند.
بهترین وکلا برای شما کسانی هستند که به صورت تخصصی درموضوع شما فعالیت می کنند.
یک وکیل مانند یک پزشک ممکن است به سبب ماهیت شغلی خود با واقعیتها و اسرار زیادی از سوی موکلین خود روبه رو شود که اخلاق حرفه ای ایجاب مینماید که اسرار را به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی فاش نکند.
اصولاً دادن وعده های دروغین به موکلین و بی جهت امیدوار نمودن آنها خارج از اخلاق حرفه ای می باشد. تعهد وکیل دادگستری، تعهد به نتیجه نبوده و تعهد وی تعهد به وسیله می باشد، بنابراین لازم است که وکیل همانند یک جراح مسائلی را که ممکن است در حین دادرسی پیش آید از قبل به اطلاع موکل برساند تا موکل او را با چشم باز انتخاب نموده و هیچگاه به موکل اعلام نکند که وی صددرصد برنده میباشد. بنابراین ویژگی بعدی یک وکیل خوب آن است که واقعیات امر و پروسه رسیدگی را به موکل اعلام نماید.
وظیفه بعدی وکیل دادگستری آن است که موکل را از انتخاب بیراهه باز دارد نه آنکه به طمع حق الوکاله، موکل را وارد پروسه های رسیدگی غیر ضروری نماید.
به عبارت دیگر مهمترین ویژگی یک وکیل صداقت و راستگویی او در برخورد با موضوعاتی است که موکل به آنها دچار شده و چاره کار را از وکیل خود می خواهد.
توضیح بیشتر آن که یک وکیل مجرب به جهت احاطه بیشتر روی مسائل حقوقی طبیعتاً بهتر از موکل خود قادر است مسیر درست را انتخاب کند بنابراین به هیچ وجه به جهت دریافت حق الوکاله نباید راهی را که نتیجه ای در بر ندارد به موکل خود پیشنهاد دهد. در این صورت اعتبار خود را خدشه دار خواهد کرد.
همچنین وکیل دادگستری باید تا حد تلاش از پیچیده کردن دادرسی اجتناب نماید. بنابراین حتی وکیل موظف است از فنون و مهارت هایی که آموخته است برای راهنمایی قاضی نیز استفاده کند و خیلی از مواقع قضات از این راهنمایی ها بهره برده و وکیل خوب و مجرب می تواند از این را بر روی سیستم قضایی و قاضی تاثیر مثبتی در جهت احقاق حق به جا بگذارد ولی این شیوه از تاثیرگذاری نباید جنبه های غیر عادلانه و غرض ورزانه به خود بگیرد.
این امر بدین معنا است که وکیل دادگستری خوب نباید با چاپلوسی و تملق و تحقیر نمودن با قاضی رفتار نماید. مضافاً اینکه نباید به واسطه درجه علمی و اطلاعاتی که دارد، نسبت به قاضی و مقام دادگاه تفاخر نماید؛ بلکه وکیل خوب باید با رفتار و شأن خود احترام دادگاه و جامعه را برانگیزد.
بنابراین هر قدر متواضع تر و افتاده تر باشد، احترام بیشتری را جذب خواهد نمود. در برخی موارد ممکن است بروز چنین رفتارهایی از قبیل برخی رفتارهای زننده و خارج از شان قضایی بر روند پرونده موکل تاثیر گذاشته و نظر قاضی پرونده را عوض کند.
تا بتواند بهترین راهکار را در بهترین فرصت ممکن شناخته و درانتخاب نوع دادخواست، شکوائیه و اقدامات قانونی لازم نهایت هوش و کیاست را به کار برد. در انتخاب هر متخصصی نکته مهم در نظر گرفتن قدرت تخصص و فن وی در ادای وظایف می باشد.